Aile hekimlerinin iş bırakma eylemi sağlık sistemine nasıl etki edecek? Vatandaşlar sağlık hizmetlerine ulaşmada zorluk çekecek mi? Bakanlık geri adım atmazsa hekimlerin istifa dalgası mı başlayacak? Eylemden sonra yönetmelikte değişiklik olacak mı? Aile hekimliği çalışanları, haklarını savunabilecek mi? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Aile hekimliği çalışanları, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğine tepki göstererek 2-6 Aralık tarihleri arasında beş gün süreyle iş bırakma eylemi yapılacak. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, düzenlemenin çalışanları ve vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti. Kandemir, bu düzenlemeler, vatandaşın birincil sağlık hizmetine erişimini zorlaştırıyor ve sağlık sistemini tehdit ediyor diye ifade etti.
Ek Hizmetlerden Dolayı Kendi İşimizi Yapamıyoruz!
Yeni yönetmelik, aile sağlığı merkezlerinde ek hizmetlerin ücretli verilmesini ve YETAT uygulamalarını kapsıyor. Kandemir, bu değişikliklerin aile hekimliğinin temel görevleriyle bağdaşmadığını vurgulayarak, Birinci basamak tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerini layıkıyla sunabileceğimiz bir ortam olmalı diye açıklamada bulundu.
Vatandaşlardan Destek Geliyor!
Eylem kararı, vatandaşlardan da destek görüyor. 80 yaşındaki Ayşe Kolan, Hastaneye gitme imkânımız yok. Aile hekimlerimiz bizim en büyük güvencemiz. Onların haklarını koruyun diye söyledi. Benzer şekilde Osman Olgun da Aile hekimlerimiz bizim en yakın sağlık danışmanımız. Yetkilerini genişletin, işlerini zorlu hale getirmeyin diye belirtti.
Sağlık Sisteminin Geleceği Riskli
Kandemir, bu düzenlemelerin istifaları artırdığını ve sağlık sisteminin geleceğini tehlikeye attığını belirtti. Bakanlık geri adım atmazsa birçok sağlık çalışanı meslekten ayrılmak zorunda kalacak diye belirtti. Eylemin çalışanların haklarını savunmak ve vatandaşın kaliteli sağlık hizmetine erişimini korumak için yapıldığı vurgulandı.