Bingöl balının dünya pazarındaki başarısı nasıl sürecek? Fransa’daki anlaşma, ihracatın artışına nasıl etki edecek? 9 ülkeye gerçekleşen ihracat, daha fazla ülkede olacak mı? Bingöl balı, küresel alanda daha da tanınacak mı? Ekonomik katkısı büyümeye devam edecek mi? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip tek balı olan Bingöl balı, ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazandığı başarılardan sonra ihracatta büyük bir ivme yakaladı. Fransa’da gerçekleşen son anlaşma ile 1.700 markette raflarda yerini alan Bingöl balı, dünya çapında tanınırlığını artırıyor.
Yıllık 1.800 Ton Üretim ve 300 Milyon lira Katkı Sağladı!
Bingöl’de 1.300 kayıtlı arıcı tarafından, zengin floraya sahip yaylalarda 174 bin kovanda üretilen Bingöl balı, bu yıl yaklaşık 1.800 ton hasat edildi. Kent ekonomisine yıllık 300 milyon lira katkı da bulunan bu değerli ürün, kalite ve aroma açısından dünya pazarında çok dikkat çekiyor. Bingöl Üniversitesi bünyesindeki Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi tarafından analizleri yapılan ballar, paketlenip satışa sunuluyor.
Hak Ettiği Değeri Fazlasıyla Görmeye Başladı!
Çapakçur Bal Şirketi Yöneticisi Yusuf Beri, alınan ödüller ve tescil belgesinin uluslararası pazarlarda önemli bir kapı açtığını belirterek, Bingöl balı artık dünya genelinde adını duyurdu. Fransa’da 1.700 markette satışa başlamanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz bu başarıyı her yıl ikiye katlamak diye belirtti.
İhracatta Büyük Artış Sağlandı!
Şirket müdürü Sedanur Özbolat da ihracatın geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış gösterdiğini vurguladı. Geçen sene bir iki ülkeye ihracat yapılırken, bu yıl bu sayı 9’a kadar ulaştı. Fransa’daki anlaşma da bu başarımızın en somut göstergesidir. Bingöl balının ülke ekonomisine katkısını artırabilmek için çalışmayı sürdüreceğiz diye ifade etti.