Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’ye yapacağı yatırım hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, BYD’nin ardından başka bir firmanın da Türkiye’ye yatırım yapma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. “Önümüzdeki dönemde benzer yatırım haberlerini hem bu sektörde hem diğer sektörlerde duyurmak arzusu içinde olduğumuzu ifade edebilirim, sürpriz olmaz,” dedi.
Renault ve Hibrit Araç Yatırımları
Bakan Kacır, Renault Grup Global’in Üst Yöneticisi (CEO) Luca de Meo ile yaptıkları görüşmeyi de değerlendirdi. Renault’un Türkiye için değerli bir yatırımcı olduğunu vurgulayan Kacır, firmanın hibrit otomobil üretimine yönelik Türkiye’deki yatırımlarını hızlandırdığını belirtti. Kacır, “Renault’un yeni nesil otomobiller ve modellerle ilgili bir üretim planı hazırladığını ve Türkiye’de bu planı güçlü bir şekilde desteklediklerini” söyledi.
Türkiye’nin yatırım teşviklerinin önemli bir enstrüman olduğunu belirten Kacır, BYD’nin yatırımının da geçmiştekilere benzer şekilde destekleneceğini dile getirdi. Her bir proje için “terzi usulü” destek verdiklerini ve projenin öncelikli ihtiyacına göre teşvik çerçevesi oluşturduklarını anlattı. Kacır, “Önümüzdeki haftalarda BYD’nin yatırım teşvikine ilişkin de daha kapsamlı paylaşımlar yapacağız,” dedi.
Elektrikli ve Hibrit Araç Üretiminin Artırılması
Bakan Kacır, Türkiye’de elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların üretim payını artırmak istediklerini vurguladı. İçten yanmalı araçların payını adım adım azaltmayı hedeflediklerini belirten Kacır, “Bu yeşil dönüşümün tüm unsurlarını harekete geçirmek için çaba gösteriyoruz,” dedi. BYD gibi hem mevcut hem de yeni markaların Türkiye’de yeni teknoloji yatırımlarını hızlandırmaları için gayret göstermeye devam edeceklerini söyledi.
Son bir ayda iki markayla yatırım anlaşmasına çok yaklaştıklarını belirten Kacır, “Biriyle nihayetinde imzayı atmış olduk. Bir diğeriyle de yakın zamanda imza atma ihtimalimiz olabilir,” dedi. Amerikalı, Avrupalı, Koreli ve Japon markalarla çok iyi işbirlikleri yaptıklarını, Çinli markalarla da işbirlikleri yapabileceklerini ifade etti. “Kazan-kazan” anlayışı içinde hareket ederek, Türkiye’nin olanaklarından en etkin şekilde yararlanmak istediklerini vurguladı.
Türkiye’nin Küresel Yatırım Havuzu Olma Hedefi
Kacır, Türkiye’nin büyük ölçekli yatırımların adresi olması gerektiğini belirterek, “Türkiye’yi küresel markalar için üretim havuzu ve merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz,” dedi. Yatırım ve ihracatlarla sadece üretim değil, AR-GE ve inovasyon alanında da Türkiye’nin küresel düzeyde rolünün perçinleneceğini söyledi.
Yabancı Sermaye Yatırımları
Kacır, AK Parti iktidarları döneminde 260 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı sermaye girişi sağlandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 1,6 milyar dolar Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşti. AK Parti iktidarları öncesinde Türkiye küresel doğrudan yabancı sermaye akımından yüzde 0,2 pay alıyordu. Son 22 yıllık dönemde bu pay yüzde 1’e yükseldi,” dedi. Kacır, bu artışın Türkiye’nin yatırımcılar için doğru adres olduğunu kanıtladığını vurguladı.
Ulusal Sanayi Alanları Planı
Türkiye’de sanayi alanlarının oluşturulmasıyla ilgili kapsamlı çalışma planları yaptıklarını belirten Kacır, “Ulusal Sanayi Alanları Planı hazırlıyoruz,” dedi. Bu planla Türkiye’de organize sanayi ve endüstri bölgelerinin ölçeğini büyütmeyi hedeflediklerini söyledi. Sanayi alanlarına ayrılan payı yüzde 1’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kacır, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yüksek katma değerli yatırımlar için yeni teşvik çerçeveleri oluşturacaklarını söyledi.
Özellikle batarya ve sensör teknolojileri gibi alanlarda Türkiye’nin üretim kabiliyetlerini artırmak istediklerini vurgulayan Kacır, bu yatırımların Türkiye’ye olan küresel yatırımları hızlandıracağını söyledi. Türkiye’nin dünyaya teknolojik ürünleri ihraç ederek büyüyeceğini belirten Kacır, bu yatırımları bu yönüyle de çok önemsediklerini ifade etti.