Başörtülü Hakimi Reddeden Avukata Görevi Kötüye Kullanma Davası Açıldı

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, bir duruşmada mahkeme heyetinin dini simgeler taşımasını “laikliğe aykırı” olarak nitelendirip, hakimleri reddetmeye çalışan Avukat Alperen Demirdiş hakkında dava açtı. Demirdiş, mahkeme başkanı ve bir üye hakimin başörtüsü kullanmasına dayanarak bu talepte bulunmuştu.

Olay, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 14 Mayıs’ta gerçekleşen bir duruşmada yaşandı. Avukat Demirdiş, uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama suçundan tutuklu bir sanığın savunmasını yaparken, mahkeme başkanı ve üye hakimin başörtülü olmasını gündeme getirdi. Demirdiş, “Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devletidir. Anayasada mahkemenin bağımsızlığı teminat altına alınmıştır. Dini simgelerle görev yapan mahkeme başkanı ve üyesini reddediyorum” şeklinde konuştu.

Avukatın, hakimlerin başörtüsü takmasını, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “hakimin bakamayacağı haller” ve “hakimin reddi sebepleri” başlıklı 22 ve 24. maddelerine atıfta bulunarak reddihakim talebinde bulunması, hukuki bir tartışma başlattı. Ancak, bu maddelerde hakimin dini simgeler kullanması, hakimi reddetme sebebi olarak sayılmadığı için Demirdiş’in talebi yasal bir dayanaktan yoksundu.

İddianamenin İçeriği ve Talep Edilen Cezalar

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Demirdiş’in bu eylemleriyle “görevi kötüye kullanma” ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlarını işlediği belirtildi. İddianamede, Demirdiş’in bu suçlardan dolayı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.


Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir