AB Türk Ürünlerini Neden Geri Gönderdi? Ne Tespit Edildi?

AB'den Türk Gıda Ürünleri

AB, Türkiye’den gelen gıda ürünlerinde zehirli maddeler tespit etti. Bu durum, Türkiye’nin gıda ihracatına nasıl etki edecek? Üreticiler, kalite kontrol süreçlerini nasıl güçlü hale getirecek? Aflatoksin ve pestisit kalıntıları, tüketici sağlığını tehdit ediyor. Gıda güvenliğiyle ilgili yeni düzenlemeler olacak mı? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Avrupa Birliği, Türkiye’den gelen gıda ürünleri üzerinde gerçekleştirdiği denetimlerde zehirli maddelere rastlandığını açıkladı. 5 Aralık tarihinde, AB’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi portalında Türkiye’den gelen ürünlere yönelik 3 farklı gümrük reddi bildirimi yayımlandı.

Kuru İncirlerde Aflatoksin Çıktı!

İtalya ve Bulgaristan’a gönderilen kuru incirlerde, kanserojen özellik taşıyan Aflatoksin B1 maddesi tespit edildi. AB’nin yayımladığı bildirime göre, Bulgaristan’a yollanan kuru incirlerde Aflatoksin B1 seviyesi, izin verilen maksimum limitin çok üzerinde çıktı.Testler sonucunda, 6.0 µg/kg olması gereken Aflatoksin B1 miktarı, 33.0 µg/kg olarak belirlendi. İtalya’ya gönderilen kuru incirlerde de benzer şekilde, 6 µg/kg olması gereken Aflatoksin B1 miktarı 11,8 µg/kg olarak tespit edildi.

Pestisit Kalıntıları Bulundu

Bulgaristan’a gönderilen narlarda da asetamipirid ve sulfoxaflor adlı pestisitler bulundu. Bu kimyasallar, tarım ürünlerini zararlılardan koruyabilmek için kullanılsa da izin verilen maksimum limitin üzerinde olması ciddi sağlık riskleri taşıyor. Asetamipirid miktarı 0,01 mg/kg olması gerekirken, tespit edilen değer 0.123 mg/kg oldu. Sulfoxaflor için de benzer bir durum yaşandı ve 0,01 mg/kg olan limitin yerine 0.057 mg/kg tespit edildi.

Zehirli Maddelerin Tehlikesi

Aflatoksin B1, güçlü kanserojen ve genetik yapıyı değiştirme riski olan bir madde olarak biliniyor. Bu durum, AB ülkelerine gerçekleşen gıda ihracatlarında kalite kontrol süreçlerinin önemini tekrardan gözler önüne serdi.

Exit mobile version