1. Haberler
  2. Manşet
  3. Acil Servisler’de Hayat Kurtarma Mücadelesi! Sağlık Ekipleri 7/24 Çalışıyor!

Acil Servisler’de Hayat Kurtarma Mücadelesi! Sağlık Ekipleri 7/24 Çalışıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acil servislerde yoğunluk daha da artış gösterecek mi? Sağlık okuryazarlığı eğitimi toplumda fark ortaya koyabilecek mi? Kritik hastalar daha hızlı müdahale alabilecek mi? Triyaj sistemi gelecekte nasıl gelişim gösterecek? Acil tıp uzmanlarının yetkinlikleri başka alanlara da yayılacak mı? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Acil servisler, her gün hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide mücadele veren yüzlerce hastayı ağırlıyor. Kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması gibi hayati durumların dışında basit şikayetlerle gelen hastalar, acil tıp çalışanlarının yoğun temposunu artırıyor.

Türkiye’de Acil Tıp Eğitimi ve Gelişimi Zamanla Gelişti!

Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Türkiye’de ilk kez 1990’larda 9 Eylül Üniversitesi’nde kuruldu. Amaç, travmaların ilk müdahalesinden ani ölümlerin önlenmesine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktı. Prof. Dr. Asım Kalkan, Türkiye’nin acil tıp alanında Avrupa’nın önünde olduğunu belirtiyor. Gelişmiş pratik uygulamalar sayesinde, acil tıp uzmanları cerrahi müdahaleler de dahil birçok alanda yetkinliğe sahip durumda.

Yeşil, Sarı ve Kırmızı Alanlarda Mücadele

Triyaj sistemiyle hastalar yeşil, sarı ve kırmızı alanlara yönlendiriliyor. Basit şikayetlerin değerlendirildiği yeşil alan, acil servis yoğunluğunun büyük bir bölümünü oluşturuyor. Sarı alan, kronik rahatsızlıkları olan hastaları kapsarken, kritik hastaların olduğu kırmızı alan da zamanla yarışın zirve yaptığı noktadır.

Hastanelerdeki Hasta Başvuru Sayıları!

Eğitim araştırma hastanelerine günlük ortalama 1500 hasta başvuruyor. Bunun yaklaşık 80’i hayati riski bulunan kritik hastalardan oluşuyor. Prof. Dr. Kalkan, sağlık okuryazarlığının önemine dikkat çekerek, acil olmayan durumlarda bilinçli davranılması gerektiğinin vurgusunu yapıyor.

Sağlık Okuryazarlığı Olması Gerekiyor

Basit rahatsızlıklar sebebiyle acil servislere başvuran hastalar, yoğunluğun artmasına neden oluyor. Sağlık okuryazarlığının ilkokuldan itibaren öğretilmesi gerektiğini belirten Kalkan, acil müdahaleye ihtiyacı olan hastaların daha hızlı hizmet alması için bu bilincin şart olduğunu ifade ediyor.

Acil Servisler’de Hayat Kurtarma Mücadelesi! Sağlık Ekipleri 7/24 Çalışıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir