Altın piyasası son dönemde küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik risklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. İşte detaylar…
2024’ün ikinci yarısına girerken yatırımcılar altının gelecekteki yönü hakkında öngörülerde bulunmaya çalışıyor. Altın fiyatları özellikle dolar ile olan ters ilişkisinden dolayı küresel ekonomik politikaların seyrinden büyük ölçüde etkileniyor. Doların değer kazandığı dönemlerde altın fiyatlarında düşüş görülürken doların zayıfladığı zamanlarda ise altına olan talep artıyor. Güncel altın fiyatları ise şu şekilde;
- Gram Altın: 3 bin 63 TL
- Çeyrek Altın: 4 bin 968 TL
- Yarım Altın: 9 bin 968 TL
- Tam Altın: 19 bin 892 TL
ABD PCE Değeri Piyasayı Hareketlendiriyor
ABD Merkez Bankası’nın para politikası kararlarını şekillendiren önemli göstergelerden biri olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları ekim ayında dikkat çeken bir artış kaydetti. Verilere göre çekirdek PCE aylık bazda %0,3 yıllık bazda ise %2,8 oranında arttı. Bu oran nisan ayından bu yana görülen en yüksek artış olarak kayda geçti ve piyasa beklentileriyle birebir örtüştü. Bu durum FED’in faiz politikası konusunda daha temkinli bir tutum sergilemesini destekler nitelikte.
ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde %2,8 oranında büyümesi de dikkat çeken bir diğer gelişme oldu. Beklentilere paralel gelen bu büyüme oranı ekonominin sağlam temeller üzerinde ilerlediğini gösteriyor. Veriler ekonomik aktivitelerin güçlü bir şekilde devam ettiğini ortaya koyarken FED’in enflasyonla mücadele politikaları üzerinde nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.
Siyasi Savaşların Altın Üzerindeki Etkisi
Öte yandan jeopolitik gelişmeler de piyasaların odak noktasında yer alıyor. İsrail ile Hizbullah arasında sağlanan son ateşkes anlaşması değerli metallerin güvenli liman cazibesini bir nebze azaltmış görünüyor. Bu tür gelişmeler özellikle altın ve diğer değerli metallerin fiyatlarında dalgalanmalara neden olabiliyor. Ancak Orta Doğu’da tansiyonun tamamen düştüğünü söylemek için henüz erken olabilir.
Rusya-Ukrayna savaşında ise olaylar yeni bir aşamaya geçmiş durumda. Rusya Ukrayna’yı Oreşnik isimli yeni bir füze ile vurdu ve bu silahın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olduğu ifade edildi. Bu gelişme küresel güvenlik endişelerini artırırken bölgedeki çatışmaların etkileri piyasalarda da hissediliyor. Savaşın seyri değerli metaller başta olmak üzere birçok varlığın fiyatında oynaklığa yol açabilir.