Ankara’da yaşanan ve emsal niteliğinde bir hukuk davası, kamuoyunun dikkatini çekti. Arkadaşına "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin" dediği için hakkında hakaret davası açılan M.İ, yerel mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Yargıtay, davada verilen hapis cezasını bozarak söz konusu ifadenin hakaret olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Bu ilginç dava, eleştiri ile hakaret arasındaki ince çizgiyi yeniden gündeme taşıdı.

Türkiye İlaç Sektörü Raporu Kamuoyuyla Paylaşıldı Türkiye İlaç Sektörü Raporu Kamuoyuyla Paylaşıldı

Ankara’da yaşayan M.İ, evleneceğini öğrendiği arkadaşına "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin" gibi ifadeler kullandı. Müşteki, bu sözlerin kendisine hakaret içerdiğini ileri sürerek M.İ hakkında suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesi uyarınca hakaret suçu kapsamında kamu davası açıldı.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, M.İ’nin söz konusu ifadeleri kullanarak hakaret suçu işlediği kanaatine vardı. Mahkeme, M.İ’yi 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak verilen ceza, kamuya yararlı bir işte çalışma şeklinde seçenek yaptırımına çevrildi. M.İ ise söylediği sözlerin hakaret içerikli olmadığını savunarak avukatı aracılığıyla karara itiraz etti.

M.İ’nin avukatı, kararı temyize götürerek Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne başvurdu. Yargıtay, yaptığı incelemede yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını bozdu. Yargıtay, TCK’nin 125. maddesi kapsamında hakaret suçunun oluşabilmesi için, söylenen sözlerin muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olması gerektiğini vurguladı. Yargıtay’ın kararında, "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin" sözlerinin kaba bir hitap tarzı olduğunu, ancak bu ifadelerin hakaret suçu olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Yargıtay’ın Kararının Gerekçesi

  • "TCK'nin 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun unsurları, kişilerin onur, şeref ve saygınlığını hedef alarak eylemin kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesidir."
  • "Sözlerin hakaret kabul edilebilmesi için somut bir fiil veya olgu isnadı ya da sövme niteliğinde olması gerekir. Ancak, olayda kullanılan ifadeler kaba hitap tarzı niteliğinde olup, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta değildir. Bu nedenle hakaret suçunun yasal unsurları somut olayda oluşmamıştır."

Bu gerekçeler doğrultusunda, yerel mahkemenin verdiği hapis cezasının yetersiz gerekçeyle verilmiş olduğu ve hukuka aykırı bulunduğu belirtildi.

Editör: Şeydanur Çıtır