Barnier hükümetinin düşmesinden sonra Fransa’da nasıl bir siyasi rota çizilecek? Macron, muhalefetin baskısı altında nasıl bir başbakan atayacak? Erken seçimler gündeme gelir mi? Sol ve aşırı sağın yükselen sesi ülkenin siyasetine nasıl yön verecek? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 3 ay önce atadığı Michel Barnier liderliğindeki merkez sağcı azınlık hükümeti, Meclisteki güven oylamasında başarısız oldu. 574 milletvekilinin yer aldığı Mecliste, 331 milletvekilinin destek verdiği gensoru önergesiyle hükümet düştü.
Yaşanılanları Muhalefet Memnuniyetle Karşıladı
Solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının önemli ortaklarından Boyun Eğmeyen Fransa Partisi, hükümetin düşmesini Fransız halkının iradesinin zaferi olarak değerlendirdi. LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Barnier hükümetinin Fransızların 7 Temmuz seçim sonuçlarına bir provokasyon olduğunu savunarak, Macron’u ülkedeki kaostan sorumlu tuttu. Panot, çözümün erken cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu ifade etti.
Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure ise Macron’a, solcu ittifaktan bir başbakan ataması çağrısında bulunarak, Fransızların sesine kulak verin dedi.
Aşırı Sağcılardan Tepki Geldi
Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi de hükümetin düşürülmesini, Fransızları korumak adına zorunlu bir adım diye belirtti. Le Pen, ülkenin ekonomik ve siyasi krizinden Macron’u sorumlu tuttu.
Yeni Başbakan Atanacak!
Cumhurbaşkanı Macron, 24 saat içinde yeni bir başbakan atayacağını duyurdu. Macron’un 5 Aralık’ta halka seslenmesi bekleniyor. Uzmanlar, yeni hükümetin kurulma sürecinin sancılı olabileceği konusunda uyarıyor. Mevcut kriz, Fransa’da erken seçim tartışmalarını tekrardan alevlendirdi.