Toplumumuzda kadınlarda en fazla görülen kanser çeşitleri arasında meme kanseri yer alıyor. Toplumlar arası farklılıklar gözlemlense de 8 kadından biri meme kanseri ile mücadele ediyor. Nadir olarak görülse de bazı erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor. Meme kanserine yakalanma oranı yaş ilerledikçe artsa da tedavi başarı oranı oldukça ilerlemiş seviyede seyrediyor. Meme kanserinin artış oranına karşı önlem olarak çeşitli farkındalık programları ve meme kanseri tarama programları uygulanıyor.

Cinsel İlişkilerde İletişimin Önemi: Sağlıklı Bir İlişki İçin İpuçları Cinsel İlişkilerde İletişimin Önemi: Sağlıklı Bir İlişki İçin İpuçları

Değişik Risk Faktörleri Meme Kanserini Tetikliyor!

Kişilerin doğduğu ortam ırkı ve yaşı gibi faktörler değiştirilemese de çeşitli çevresel etkenler değiştirilerek meme kanserinin önüne geçmek mümkün oluyor. Kişisel yaşam tarzı ile bire bir bağıntılı olan sigara alkol ve çeşitli diyet programları meme kanseri risk faktörlerini tetikleyebiliyor.

Meme Kanserinde Erken Teşhis

Kadın olmak başlı başına bir meme kanserine yakalanma riski olarak görülüyor. Kadınlar erkeklere oranla daha fazla meme dokusuna sahip olmalarına rağmen meme kanseri vakalarının kadınlarda daha sık görülmesinin temel nedeni bu dokunun sürekli olarak östrojen ve progesteron hormonlarının etkisi altında büyümesi. Bu hormonlar meme dokusunun gelişimini teşvik ederek kanser riskini arttırmaya neden oluyor.

Erken Teşhis Meme Kanserinde Hayat Kurtarmayı Başarıyor!

Her hastalığın tedavisinde odluğu gibi meme kanserinde de erken teşhis büyük önem arz ediyor. Uzmanlar 20 yaşından itibaren her kadının düzenli periyotlar çerçevesinde meme kanseri taramasına girmesini öneriyor.

Sadece birkaç dakika içinde gerçekleşen taramalar meme kanseri riskine karşı hayatınızı kurtarıyor. Düzenli muayene olunması sonucunda meme dokusunu tanıyan kadınlar herhangi bir değişim ya da anormallik olduğunda erken fark etme olanağını da yakalamış oluyor.

Meme Kanseri İçin Ne Zaman Endişe Edilmeli?

Evde yapılan muayenelerde memede belli bir yöne doğru asimetrik denebilecek şişmeler varsa ve memenizde portakal kabuğu tarzında bir görünüm oluşmuşsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Memede şişlik ya da meme başında çekilme kabuklanma ve akıntı da doktorla görüşülmesi gereken ciddi semptomlar arasında yer alıyor. Kolunuzu havaya kaldırdığınızda ağrı ve fark edilir derecede şişlik varsa doktorunuza danışmanızda fayda var.

Editör: Şahsuver Çıtır