Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda her türlü şiddetin önlenmesine yönelik kapsamlı bir planı devreye soktu. Bakan Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan genelge, okullarda akran zorbalığından siber zorbalığa kadar birçok şiddet türünün önlenmesine yönelik alınacak tedbirleri içeriyor. Bu genelge, özellikle göç, deprem, salgın hastalık gibi afet ve acil durumlarla mücadele dönemlerinde şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunmasına yönelik hizmetlerin devamlılığını esas alıyor. Genelgenin yayımlanması, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde büyük önem taşıyor.
Okul Yöneticilerine ve Personeline Hizmet İçi Eğitim
Genelge kapsamında, tüm okul ve kurum yöneticileri, şiddeti önlemeye yönelik mevzuatın etkin uygulanması amacıyla hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Bu eğitimler, okul ve kurumlarda şiddetin önlenmesine yönelik uygulamaların nasıl daha etkin hale getirileceğini öğretmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, Bakanlık taşra teşkilatındaki bütün yöneticilere yönelik bir hizmet içi eğitim uygulama planı oluşturulacak ve bu planın sonuçları ilgili birimlere gönderilecek.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerine Yönelik Tedbirler
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonları, okullarda ve kurumlarda şiddete neden olabilecek risk faktörlerini tespit ederek gerekli tedbirleri alacak. Bu kapsamda, rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) yıllık çalışma planlarında şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetlere yer verecek. Bu çalışmalar, e-Rehberlik sistemine kaydedilerek takip edilecek. Ayrıca, şiddetin önlenmesi için uygun koşullar ve personel desteği sağlanacak.
Genelgede, şiddetin önlenmesinde okul-aile iş birliğinin önemine de dikkat çekiliyor. Velilerin desteğini sağlamak için gerekli tedbirler alınacak, çalışmalar için araç-gereç, ulaşım, bütçe ve personel desteği verilecek. Ailelerin, çocuklarının eğitim hayatında aktif bir rol alması ve şiddetin önlenmesine katkıda bulunması için çeşitli programlar düzenlenecek.