ÖTV’siz araçların kullanımında yeni düzenlemelerle ne gibi değişikler olacak? Engelli bireylerin yakınları için getirilen sınırlamalar günlük hayatta ne gibi zorluklara yol açacak? E-Devletten yapılacak plaka işlemleri süreci ne kadar kolaylaşacak? Yeni şartlar engelli bireylerin ihtiyaçlarını yeterince karşılayacak mı? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
ÖTV muafiyetli araç kullanımını düzenleyen yönetmelikte önemli değişiklikler yapıldı. Resmî Gazete’de yayımlanan karar, engelli yakınları için alınan ÖTV’siz araçların kullanımına yeni kurallar getiriyor. Yönetmelik, 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacak.
Araç Kullanımı Sınırlı Hale Geliyor!
Yeni düzenlemeye göre, ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar sadece engelli kişinin kendisi ya da kayıtlı yakınları tarafından kullanılabilecek. Üçüncü kişilerin aracı kullanması yasaklanırken, bu araçların kimlerin kullanımına açık olduğu tescil kayıtlarında belirtilecek.
Araç sahibi engelli kişinin
- Eşi,
- Aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları,
- Kardeşleri,
- Noter tasdikli iş sözleşmesiyle istihdam edilen şoförler,
tescil kayıtlarına eklenerek kullanım yetkisi alabilecek.
Bu kişiler dışında birinin aracı kullanması halinde, durum ilgili defterdarlığa bildirilecek.
E-Devlet Kolaylığı Geliyor
Kaybolan plakalara yönelik süreç de sade hale geliyor. Artık plaka talebi ve araca yönelik tescil bilgileri, e-Devletten kolayca alınabilecek. Plaka değişim talepleri dijital ortamda işleme alınarak hem zaman hem de iş yükü azaltılacak.
ÖTV Muafiyeti Şartları Yeniden Tanımlandı
Engelli bireylerin kullanımına uygun olmayan standart araçlar için yeni düzenlemeler yapıldı. Araçlarda engelli sağlık raporunda ifade edilen özel donanımların olması ya da otomatik vites özellikli olması gerekiyor. Tescil kayıtlarına, Araç yalnızca engelli kişi tarafından kullanılabilir şerhi eklenecek.