Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındık piyasasında hakim konumdaki firmalardan alınan taahhütlerin yakından takip edildiğini vurgulayarak, taahhütlerin ihlal edilmesi durumunda hızlı bir şekilde yaptırım uygulanacağını belirtti. Küle, fındık piyasasında rekabeti bozabilecek davranışların sıkı bir denetim altında olduğunu ifade etti.
Rekabetçi Yapının Korunması Şart
Birol Küle, fındık piyasasına yönelik yürütülen çalışmalara dair yaptığı açıklamada, piyasadaki hakim durumdaki şirketlerin davranışlarının kontrol altında tutulduğunu belirtti. Dünyada da rekabet hukukunun önemli gündem maddelerinden biri olan bu konunun Türkiye’de de titizlikle ele alındığını dile getiren Küle, şirketlerin piyasada dışlayıcı veya sömürücü ticari uygulamalarla tedarik zincirinde darboğaz yaratmalarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Küle, bu tür durumların önlenmesinin temel amaçları olduğunu vurgularken, özellikle yapısal aksaklıkların bulunduğu piyasalarda taahhüt mekanizmasının etkili bir çözüm olabileceğini söyledi. “Rekabetçi yapının korunması esas gayemizdir. Piyasada girişlerin kolaylaştırılması ve tüketici refahını uzun vadede artıracak inovasyon faaliyetlerinin norm haline gelmesi için çalışıyoruz” dedi.
Fındık alım piyasasındaki hakim duruma yönelik alınan taahhütlerin önemine değinen Küle, mart ayında bu konuyu duyurduklarını hatırlatarak, bu dönemden itibaren piyasada yer alan teşebbüslerin alım politikalarını ve ticari davranışlarını yakından izlediklerini ifade etti. Tarım sektörünün stratejik ve ekonominin belkemiği olduğunu belirten Küle, iklim değişikliği ve arz yönlü politikaların önemine vurgu yaptı.
Aynı zamanda, Türkiye’de binlerce ailenin geçim kaynağı olan fındık gibi tarımsal ürünlerin gıda tedarik zincirindeki kritik rolüne dikkat çekti. Küle, fındık sektörünün rekabetçi yapısını zedeleyecek hiçbir ticari stratejiye göz yumulmayacağını belirtti.
Son dönemde sektörden birçok başvuru aldıklarını ifade eden Küle, bu başvurulardaki konuların hızla değerlendirilip çözülmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde daha büyük ve makro müdahalelere gerek duyulabileceğini söyledi. "Rekabetçi unsurların henüz tam anlamıyla var olmadığı bir sektörde, yerleşik oyuncuların işbirliği önemlidir" diyen Küle, piyasada taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda yaptırımların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.