Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ne girenlerin saçlarının sarıya dönüştüğünü duyanlar şaşkınlık yaşıyor. Yaz aylarında gölde serinlemek isteyen çocukların saçları, sodalı suyun etkisiyle sararıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden (YYÜ) Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, "Göle giren özellikle yağlı ciltler, bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını alır. Dolayısıyla çocukların sık aralıklarla göle girmeleri, onların saçlarını sarartıyor. Çünkü bir açıcı etki yapıyor. Sodanın açıcı etkisi güneşle, bir de buranın rakımı da yüksek olduğu için saçları sarartıyor" dedi.
Van Gölü'nün Doğal Güzellikleri
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, Türkiye'nin en büyük gölü unvanına da sahip. Deniz seviyesinden 1700 metre yüksekte bulunan göl, 3 bin 713 kilometrekare yüzölçümüne ve 451 metre derinliğe sahip. Göle kıyısı olan yerleşim yerlerinde yaşayan çocuklar, yaz mevsiminde gölde yüzmenin tadını çıkarıyor. Ancak göle sık sık giren çocukların saçları, sodalı su nedeniyle sararıyor.
Gölün Sodalı Suyunun Etkisi
Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi'nde yaşayan ve gölde yüzen çocuklar, saçlarının sararmasının gölün sodalı suyundan kaynaklandığını belirtiyor. Mahalle sakinlerinden Ekrem Tan, gölde yüzen tüm çocukların saç ve kaşlarının yazın sarardığını, kışın ise eski rengine döndüğünü ifade ediyor. Prof. Dr. Hatice Uce Özkol da Van Gölü'nün sodalı suyunun cilt ve saç üzerinde etkisi olduğunu vurguluyor. "Göle giren özellikle yağlı ciltler, bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını alır. Dolayısıyla çocukların sık aralıklarla göle girmeleri, onların saçlarını sarartıyor. Çünkü bir açıcı etki yapıyor" diyen Özkol, sodanın açıcı etkisinin güneş ve yüksek rakım ile birleştiğinde saçları sararttığını belirtiyor.
Saçları Sararan Çocuklar Memnun
- sınıf öğrencisi Semih Gök, yaz tatilinde her gün Van Gölü'nde yüzdüklerini ve bu durumun saçlarının sararmasına neden olduğunu söylüyor. Gök, "Yaz tatili başlayınca Van Gölü'ne girmeye başlıyoruz. Her gün, gölde yüzüyoruz. Bu durum, saçlarımızın sarı olmasına neden oluyor. Bu durumdan da memnunuz" diyor. Doğu Anadolu halkı için sarı saçın kıymetli olduğunu belirten Özkol, bölgenin çocuklarının bu durumdan hoşnut olduğunu ve saçlarının sararması için yaz boyu göle girdiklerini ifade ediyor.
Prof. Dr. Özkol, saçların sararmasının sağlık açısından zararlı olmadığını ancak güneş yanıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. "Burada önemli olan saçların sararması değil, vücudu korumak. Buranın rakımı çok yüksek. Gölde yüzen çocuklarımız mümkünse yanmasınlar, buna dikkat etsinler. Çünkü güneşin etkisiyle her bir yanık, deri kanseri riskini de artırır. O açıdan saçları sararsın ama vücutları yanmasın" diyen Özkol, önlem alınmasına gerek olmadığını ve çocukların saçlarının sararmasının çoğunun hoşuna gittiğini ekliyor.